fredag 11 juni 2010

Värdefull tid

Har idag varit till en läkare på en bokad tid med min dotter. Inget allvarligt - bara en koll av ett födelsemärke som vi föräldrar oroat oss för.

Men, det jag reflekterade över då var följande: Hur kommer det sig att man konstant får vänta på dessa typer av institutioner? Ok om det kommit akutfall emellan när man sitter där på den typen av mottagning. Men, hos en hudspecialist dit man endast får komma på remiss? Vad är det som gör att redan 09:15-tiden är överdragen med 25 minuter när vi får komma in? Så många totalakuta fall kan det väl inte ha varit innan oss? Eller var det helt enkelt så att doktorn tog lite sovmorgon, kom in lite sent eller något? Om det i stort sett alltid är för kort tid per patient som bokas in - varför ändrar man aldrig på det? Det här fenomenet stötte vi på senast på vårdcentralen också, hos tandläkaren sist jag var där o s v. När jag kom till tandläkaren sist så såg jag dem sitta därinne och chitchatta och sedan ropa in mig 10 minuter sent. Varför?

Vad är det som säger att deras tid är värdefullare än min?! Om man nu till äventyrs skulle komma de där 10-15 minuterna för sent, så kan man ju åka på att få betala utan att få undersökning. Om de nu för en gångs skull är i tid...

Varför finner man sig i detta - stillasittande och nickande som en annan menlös idiot? Vi alla gör det ju. Dag ut och dag in. Är det fortfarande klass-samhället som lever kvar när det gäller det här? Doktorn står över alla oss andra, så då kan vi gott få vänta på audiens...

Det hände ju min farfar för en herrans massa år sedan - i mitten av 30-talet måste det ha varit - när farfar och farmors andra barn, en liten flicka, blev svårt sjuk i lunginflammation. Farmor skickade iväg farfar för att hämta doktorn, men eftersom doktorn hade jägmästaren på middag så fick farfar sitta i köket och vänta medan de åt färdigt. Under tiden satt farmor ensam hemma tillsammans med sin lilla dotter som dog bara dryga året gammal. Det är för all del inte sagt att hon skulle ha överlevt även om doktorn hade kommit - men ändå.

Nu skall jag dock undanta de som arbetar med akutsjukvård, för där upplever jag inte alls samma sak - det är de här läkarna/tandläkarna med bokade tider på sina mottagningar som jag tycker hanterar sina patienters tid mer än lovligt vårdslöst i stort sett hela tiden.

6 kommentarer:

Maj Korner sa...

Det har jag också funderat över. Det brukar vara bäst med morgontider, då har inte förseningarna hunnit bygga upp sig så mycket. Men det är klart, det förutsätter ju att de börjar i tid.

Ting sa...

Vet inte varför det är så, men det är sjukt frustrerande!

Nenny sa...

Och jag har nog haft tur för jag känner inte alls att jag har blivit behandlad på samma sätt. Den husläkare jag går hos är även avdelningschef(eller vad det kallas) men hon håller sina tider perfekt. Senast vi var hos tandläkaren med dottern stolpade vi in tio minuter för sent och det var inga problem. BVC har hållt tiderna och endokrina avd på Danderyd gör också de vad de ska i tid. Hoppas jag får fortsätta tycka så här :)!
Kul att se ett nytt inlägg från dig här, kom igen nu och skriv mer!!!

Anna sa...

Oftast för att patienterna innan dragit ut på tiden. Plus att den KAN ju hända akuta saker som att en patient får bröstsmärtor tex. Plus underbemanning, tyvärr.

Mamma J sa...

Jo, det där med att patienten innan dragit ut på tiden - det förstår jag kan hända. Men, om det är mer regel än undantag så borde man kanske öka tiden per patient i bokningsschemat? Och att en patient får bröstsmärtor borde rimligen vara ganska ovanligt - så det kan inte heller vara uppkomsten till alla dessa mer eller mindre ALLTID kvartarna man får vänta efter utsatt tid... Idag när vi dessutom kom för en tid 09:15 och får komma in 09:40... Då undrar man hur många akuta patienter man kan ha haft hos en hudspecialist till vilken man endast kommer med en remiss...

Anna sa...

Ja just på en sån specialistmottagning är det nog väldigt ovanligt, på vanlig vc är det däremot ganska vanligt. Helt klart behöver rutiner och tillgångar ses över för att få det att fungera bättre. Tyvärr blir patienttiderna kortare och kortare för att hinna med så många som möjligt plus att det på många ställen är ett rejält underskott på läkare nu. Undrar hur kvalitén på mottagningsvården blir då?

Hur gick det förresten med det där förslaget om bonus till de läkare som hann med flest patienter på kortast tid? Undrar om de ger bonus till sköterskorna runtomkring som också ska hinna med mer på kortare tid då? *ironisk*

Hoppas det går bra med födelsemärket!!