torsdag 21 maj 2009

EU-valet

Alltså, eeeeh - borde man rösta? Vad spelar det för roll i det långa loppet? Egentligen? Jag har nog inte riktigt fattat. De som beslutar saker som verkligen betyder något för mig härhemma, är väl de som sitter i vår regering och riksdag? Vad spelar det för roll vad det är för färg på dem i Europa-parlamentet?

Jag har långt kvar till att förstå. Alltför långt. Och kommer nog därför att göra det aktiva valet att inte välja.

11 kommentarer:

Angie sa...

JAg tänkte precis likadant. dessutom har jag ju redan gjort mitt val - jag röstade NEJ till EU. Men så slog det mig att om vi nu ska skicka ner folk dit så är det väl bättre att skicka ner "vettigt" folk som jag lagt min röst på än några andra tomtar. Jag ska rösta, men om det blir på bara på parti, eller även person har jag inte bestämt mig för än.

AnnaK sa...

För att vi är med i EU och det som händer där påverkar oss också. Och för att det här är vår chans att påverka. Jag är inte heller så bra insatt men vet ju vilka jag röstar på annars liksom. Rösta blankt så har du i alla fall röstat, bättre än att bara strunta i det. Min kompis A-K är väldigt engagerad och jobbar fackligt och politiskt så jag får en del ino från henne. Hon skulle bli skogstokig om hon hörde oss nu. ;)

Anonym sa...

Klart du ska rösta, annars finns det risk för att riktiga jävla flåidioter tar vår plats där nere. Ta nu ansvar för demokratin Mamma J och gör det enda rätta.

Lina Nyberg sa...

För att Europaparlamentet har fått mer makt än Minsterrådet. Tidigare har Ministerrådet haft större makt och till dessa skickar vi de berörda ministrar från respektive "riksdag" från respektive land. På så sätt fick vi våra folkvalda poltiker att företräda Sverige genom det riksdagsval som genomförs var fjärde år. Nu när Eurpaparlamentet har fått större makt måste vi rösta på de personer vi vill representera oss för att vi ska kunna göra vår röst hörd och för att vi ska få igenom de beslut som vi vill ha igenom. Dessa personer är inte utsända av riskdagen eller regeringen som de personer i Minsterrådet är, BARA av oss. Därför MÅSTE man rösta. Annars har svenska folket ingen "riktig" demokratisk röst i EU.

Att säga att du inte ska rösta för att du röstade nej till EU är som att klaga på de beslut som tas i regering och riksdag när man röstat blank.

Det är vår demokratiska skyldighet att rösta och sätta Sverige på kartan. vi kan inte låta de övriga eurpeiska länderna få igenom de beslut som eventuellt skulle kunna skada Sverige. Vi måste ta del av den demokratiska debatten på riktigt.

akajos sa...

Rösta inte på mig för jag ställer inte upp :-)

Mamma J sa...

Åh, suck. Det verkar som om jag måste sätta mig in i det hela nu då alltså.

Ja, jag är inte sämre människa än att jag kan ändra mig. Ni har fått mig att förstå lite mer iallafall. Nu har jag att göra innan den 7:e med att ta reda på vem som tycker mest som jag alltså. Det är ju faktiskt inte säkert att den som jag tycker som jag på hemmaplan kanske är den bästa på bortaplan. Det får vi se.

Mamma J sa...

Och - Bums.nu! Trevligt att du har hittat hit :-)! Välkommen åter!

Lina Nyberg sa...

Gå hit

http://www.dn.se/fordjupning/europa2009/vad-ska-du-rosta-pa-i-eu-valet-1.869858

och gör ett vad ska jag rösta på test. Snabbt och enkelt.

Anonym sa...

Kolla, Lina Nyberg hade en bra länk där, den ska jag testa.

Anonym sa...

65% folkpartist. Det blev mitt resultat.

Helena sa...

Jag kommer inte heller att rösta i valet. Jag tror inte att det har någon betydelse VEM som sitter, så varför engagera sig?