fredag 22 maj 2009

Svårt med mat



De här rekommendationerna håller mina tankar sysselsatta en hel del.

Jag tycker att det är jättesvårt faktiskt. Jag tycker ju generellt sett att vi äter ganska bra mat i vår familj - men ser man till det där, så får jag gråa hår.

Vi äter grönsaker så gott som till alla måltider, ofta tomat och har rätt så ofta vitlök i maten.

När jag gör matlista för veckan/månaden så brukar jag försöka få in fisk minst en gång i veckan, köttfärs en, korv en, kött en och kyckling en. Sedan så brukar det bli typ pannkakor och soppa kanske en gång varannan vecka. Blodpudding gillar mina barn också.

Men, det där med 0,5 kilo kött antar jag handlar om till en vuxen och m a o skall barnen i så fall ha mindre. Om man då tittar på vår veckomeny + att de ju äter i skolan/dagis också så borde det innebära att de får i sig för mycket sådant. Eller? Vi lagar oftast på plattan - d v s jag gör iochförsig köttbullarna i ugnen - men det är för att det är lättare att göra en stor omgång på så vis. Saltet är samma sak där - inräknat i att man har saltat pastan (som bara ibland är av fullkornstyp) till det man har i olika kryddblandningar när man lagar mat, så känns det som om det också blir för mycket. Jag dricker oerhört sällan vin, men gillar grönt te - har slutat helt med annat än rött och grönt.

Ingen av oss i familjen gillar bönor och linser så där direkt. Jag får göra ett nytt försök att lansera det, men det är ju inte helt lätt när man inte kan råvaran och är så bra på att göra något gott av den. Till frukost äts det oftast gröt eller müsli med mjölk eller yoghurt - till det en smörgås av olika variant, ibland fullkorn ibland inte - men ofta med rökt skinka på - och det är ju vad jag förstår helt förkastligt. Men, ex leverpastej är väl också rött kött? Och dessutom blir den dålig så himla fort. Ost går väl an, men inte varenda dag?

Nu vill jag höra hur andra tänker och gör i den här frågan. Ge mig inspiration eller medkänsla, för som sagt - detta maler runt i mitt huvud och jag bara måste få bolla det med någon.

7 kommentarer:

AnnaK sa...

Ååå det är så hypat det där med mat och så ska man få dåligt samvete för att man inte alltid gör långkok och äter bönor & linser varje dag. Puh! Jag tror att er meny är jättebra för barnen, vi har en månadsmeny som ser ungefär likadan ut fast vi har ofta broccoli och ärtor som grönsaker i stället. Men huga, ibland använder vi oss av färdiga köttbullar, fiskpinnar och till och med, hemska tanke, pulvermos!!! Men våra barn mår bra, sover och äter bra, har mycket energi och får sällan godis, dricka eller fika annat än på helgen. Så sunt förnuft, att ge dem lusten att röra på sig och vara sparsam med socker tror jag på. Så känn ingen panik J, jag är helt övertygad om att dina barn mår finfint!! Ha en bra helg och unna er lite extra med gott samvete! Kramar Anna!

MorsanMia sa...

Vilken tur att jag missade den artikeln så jag kan tänka på annat

Maj Korner sa...

Jag struntar i de flesta varningar och råd. En vecka är det den ena som gäller, nästa det andra.

Jag tror på en varierad kost. Att man inte fäster sig för mycket vid en sort för OM det skulle visa sig att den verkligen är obra.

Alltför många farliga saker har sedan visat sig inte vara farliga alls, så jag tar det lugnt.

Sen finns det folk som verkligen tror på vissa saker och de må ju följa sin övertygelse.

thebromanders sa...

Åh, hjälp, jag känner så väl igen mig i dina funderingar!! Hörde just häromdan att griskött ska vara förfärligt dåligt att äta??? Det är det köttet vi äter mest av. Er veckomeny ser ut ungefär som vår. Fast jag försöker nog få in fisk två gånger i veckan o en dag vegetariskt. Vi är heller inga bön- eller linsmänniskor. Tycker det är svårt! Jag funderar också mycket på detta med mat. HUR ska man äta för att man ska må bra?? Vi är ju vanemänniskor också, det är svårt att ändra på sina inrutade matvanor, tycker jag! Men man får inte tänka för mycket på det, för då blir det så jobbigt!!! Jag vill inte att det ska vara jobbigt! Och det där med skinka som pålägg - jättesvårt?? Vad ska man väl ta i stället?? Leverpastej kan väl inte vara så mycket bättre?? Nej, det är jättesvårt!! Man kan ju bara göra det bästa man kan. Ta till sig det som man tycker låter vettigt o det som man känner att man kan göra. Göra lite förändringar om det är möjligt. Jag tänker tex. dra ner på grisköttet rätt rejält o ta till andra köttsorter istället. Men mat är ju en sån väldigt social grej också, därför tycker jag det är viktigt att det inte blir alltför tråkigt!! Då mår man inte bra för det!! Så det är ju inte bara maten som är viktig för vår hälsa!! Som tur är:) Måttlighet är nog en bra måttståck! Allt med måtta, så tror jag inte det är nån större fara!! Men skönt att höra att det finns andra som också har lite huvudbry om det här!

Anonym sa...

Jippie, jag kom in, vad jag hade att säga har jag sagt som ett inlägg på min blogg och det har du ju läst, hahaha.

Nenny sa...

Mina barn ratar nog det mesta av de där rekommendationerna. De gillar inte frukt alltför mycket och grönsakerna sträcker sig till en tomat och lite gurka, jo broccoli och majs går faktiskt ner också. Men jag tror som de andra att om man har en varierad kost så klarar man sig ändå.

Jag älskar bönor och linser. Bönor i en vinägrett med hackad rödlök, röda linser drygar jag ut köttfärssåsen med, linssoppa kryddad med spiskummin är så gott! Och sånt funkar på barnen också.

Vi köper bara fullkornspasta och dinkelpasta, det är ju bara att sluta köpa det andra, vit fiber finns ju också som kanske är lite bättre?! Vill inte ha det vanliga degiga alternativet längre, väljer inte pasta när jag äter ute heller då man oftast får vanlig, var ett par år sen vi gick över till fullkorn.
Bröd är det värre med men så mycket bröd tror jag inte vi äter, alltid med bregott och ost, paprika, gurka, mer flingor och müsli med yoghurt som säkert inte heller är bra :).

Fisk, suck, kött tror jag inte vi petar i oss 0,5 kilo per vecka, ingen som störtgillar kött här, förutom tacos på fredagen. Kyckling äter vi rätt mycket. Man borde nog sätta sig och svänga ihop någon slags matlista för att se hur veckan ser ut. Falukorv och pannkakor, fiskpinnar, fiskbullar äter vi endel. Pulvermos när det är bråttom, ris, pasta, potatis. Äh jag funderar inte så mycket nu när jag fått ner sockerberoendet i familjen!

Angie sa...

Jag är noga med att äta äkta mat. Inte konstgjort, helst inte snabbmakaroner och absolut inte pulvermos. Vi dricker riktig mjölk och inga lightprodukter. Jag tror att kroppen vet hur den ska ta reda på det äkta medna de fejkade ställer till det. Men visst är det svårt men en kräsen tonåring hemma. Sambon - han äter exakt vad som helst...