måndag 6 april 2009

Cykelhjälm

När blir man för stor för att ha cykelhjälm? När har skallen blivit så hård att den inte går sönder om man slår huvudet i gatan?

Det funderade jag på idag när jag såg en efter en komma cyklande utan hjälm. Framför allt vuxna, men också barn och ungdomar.

Visst är det så att man som vuxen kanske inte ramlar lika lätt och ofta som ett barn gör, men samtidigt så cyklar man oftast fortare och i farligare miljöer än barn gör.

När tycker ni att det är OK att barnen slutar med cykelhjälm?

Jag har ingen cykel alls för närvarande och skall väl egentligen inte kasta sten i glashus, för jag äger ingen hjälm heller. Har aldrig gjort. Men, de gånger jag har cyklat sedan jag fick barn är lätt räknade - och innan dess var man kanske inte lika rädd om sig själv. Iallafall inte på samma sätt.

Men, om man betänker hur det gick för Liam Neesons hustru, vid ett fall i en skidbacke - ett lätt fall egentligen - som blev så ödesdigert.

Då borde man vara mer rädd om huvudet om man nu cyklar. Som jag brukar säga till mina barn att man har bara ett huvud och det skall man vara rädd om. Annars slutar hela kroppen att fungera.

25 kommentarer:

Sophie sa...

vi kör stenhårt med cykelhjälm här hemma. Än så länge lutar vi oss mot att det är faktiskt olagligt att cykla utan hjälm om man är under 15. Dock har stora grabben passerat den åldern men då är vårt argument att vi bryr oss om honom och är rädd om honom!

Jag har själv en hjälm! införskaffad efter jag fick barn... *ooops*. men bättre sent än aldrig i alla fall. ¨
Som med bilbälte är det en billig livförsäkring!

Anonym sa...

Om du lär dina barn konsten att cykla och ta ansvar och bedöma risker kan du känna dig trygg. Hjälmen kommer åka av vad du än säger och gör men trafikvett stannar oftast kvar..när den en gång lärts in.

Anonym sa...

Det finns inga livförsäkringar, varken billiga eller dyra. Livet har 100% dödlig utgång och detta måste vi förhålla oss till.Det är en livsfarlig inställning att tro att man kan köpa sig fri från detta faktum.
Så använd aldrig ordet livsförsäkring.

Anonym sa...

jag har två tonårsdöttrar som velat slippa hjälmen, men jag har varit stenhård och sagt att säkerheten går före fåfängan. Numera har dom passaerat 15 men använder fortfarande cykelhjälm eftersom dom är vana med det och vet att det är för deras eget bästa. Själv cyklar jag inte en meter utan hjälm.

Jessica

Anonym sa...

Man blir aldrig för gammal för att använda hjälm, vare sig det är cykel-, skid, skateboard-hjälm eller vilken annan sorts hjälm som helst.

Angie sa...

Det är svårt det där. Jag vill att min dotter ska ha hjälm på sig när/om hon cyklar. Men jag ser ju inte henne längre när hon är 20 meter bort. Jag kan mycket väl tänka mig att hon tar av den då, hon är tonåring och jag vet att man inte ska tro att man "har koll". Men jag hoppas att hon har den på sig.

thebromanders sa...

Usch, ja!! Sen den där olyckan hände med Liam Neesons fru, så har jag blivit lite paranoid, faktiskt!! Oj, vad lite det behövs, tydligen!!!
Och jag har din email nu, så jag hör av mig till den så fort jag vet nånting!! Och tack igen, för att du är villig att hjälpa till:D

Sophie sa...

Till Anonym: Jag tänker fortsätta använda uttrycket "billig livförsäkring" eftersom jag anser att bilbälte och cykelhjälm mm är billiga livförsäkringar!
Visst, livet har 100% dödlig utgång, men varför utmana ödet och cykla utan hjälm, åka bil utan bälte, åka skidor utan hjälm, åka buss utan bälte (om det finns) osv. när det kan vara skillnaden mellan en lätt olycka och en med tragisk utgång kanske?!

Så jag tycker ändå att det är en billig livförsäkring att använda hjälm, bälte etc.!

Mamma J sa...

Jag håller nog med om att jag skulle vilja använda ordet livförsäkring om sådana saker som cykelhjälm eller bilbälte. Självklart finns inga garantier - det enda vi vet säkert som kommer att hända oss är ju att vi skall dö... Men, eftersom det ibland är skillnaden mellan liv och död, att ha just en sådan här attiralj, så...

Tack alla för att ni tyckte till. Egentligen var det ju en högst retorisk fråga för att jag reagerat på hur många som inte använder hjälm. Tänk att det fortfarande betraktas som så nördigt?!

Rent krasst: eftersom det finns en lag som säger att man alltid måste ha hjälm på moppe - varför kan man inte sträcka ut cykelhjälmslagen likadant?! Egentligen?

Anonym sa...

Varför inte lag på cykelhjälm undrar en del.Jo för att det är vetenskapligt bevisat att hjälmtvång och även en alltför intensiv hjälmpropaganda kraftigt reducerar antalet cyklister. Då det största samhällsproblemet och kostnaden är fetma och välfärdssjukdomar samt miljöförstöring, tjänar alla således på att så många som möjligt väljer cyklen före bilen. Att då införa hjälmlag får motsatt effekt.Att cykla är inte farligt utan det är rädslan som är den största fienden och kom ihåg: Det finns inga livförsäkringar bara försiktighetsåtgärder och sunt förnuft.

Angie sa...

Sista Anonyma:
Och ändå funkar det fin-fint på Nya Zeeland med lag om hjälm.
Kan inte minnas att jag läst något om att de är extra feta eller lata just där...

Nipe sa...

Cykelhjälm är en självklarhet tycker jag! På barn som vuxna.
Ví klarar ta emot oss i 7km/h. Vi cyklar ofta i 20km/h, därtill alla andra trafikanter som kan kör apå oss. Vi har ju bilbälte på oss även i låga hastigheter, varför inte skydda huvudet ute i trafiken då?
Töntfaktor?Tja, gärna töntig men med skyddad skalle.

Mamma J sa...

Jag tycker förstås att det är jätteroligt att många tycker till - men däremot så tycker jag att det är oerhört trist att man inte kan stå för sina åsikter så pass att man ens en gång orkar hitta på ett nick... Ordet Anonym känns inget vidare, faktiskt. Klimatet här är allt annat än aggressivt, så jag förstår inte alls varför man inte vågar.

Sophie sa...

Vi har i dagsläget en lag att alla under 15 ska ha cykelhjälm och det fungerar väldigt bra tycker jag. Sedan jag var liten så har användandet av cykelhjälm ökat otroligt! Och jag tror att det går att utöka lagen att gälla alla, eftersom de som växer upp nu är vana att använda hjälm och att då fortsätta för att det är lag på det är inget större problem.
Men visst kan det kanske bli en tillfällig minskning i cyklandet ett tag?!
JAg vet inte, men jag skulle välkomna en cykelhjälmslag i alla fall!

Och gällande "livförsäkringar" känns det som ordvrängeri. Visst det är ingen livförsäkring i sak att använda cykelhjälm, bilbälte eller dylikt. Men vad spelar det för roll att använda uttrycket "billig livförsäkring" i sammanhanget? JAg ser det fortfarande som en billig livförsäkring men självklart ska man även iaktta försiktighet och lära sig trafikvett!
Det ena utesluter ju inte det andra.

Sedan spelar det tyvärr inte någon roll hur mycket trafikvett och försiktighet jag lär ut till mina barn om andra inte kör med försiktighet... och där kommer då cykelhjälmen och bilbältet in i bilden! Enkla, billiga (i mina ögon) livförsäkringar!

Biker sa...

Till Angie
Det är helt riktigt att Nya Zeeland har hjälmlag sedan många år tillbaka. Deras hjälmlag fungerar dock inte som det var tänkt.Det skadas fler cyklister där per capita än i Nederländerna där ingen har hjälm. Nya Zeeland lider av en fetmaepidemi enligt de kontakter jag har där.Cyklisterna är färre nu än före lagen.Det finns grupper som kraftigt lobbar för att avskaffa lagen och trafikminiseriet börjar fundera på om det sjunkande antalet cyklister möjligen har ett samband med hjälmlagen. Med tanke på de negativa effekter hjälmlagen har haft på NZ och även i AUS har detta varit argument för de flesta länder att inte införa lag. Jag kan skicka er lite länkar ifall ni vill läsa...

Biker sa...

Här är en länk med mycket bra information och med vidare länktips .


http://bicyclesafe.com/helmets.html

Biker sa...

och ett par till:
http://www.copenhagenize.com/
www.cykelhjelm.org

Trevlig läsning.
Nu drar jag ut på cykeltur....

Anonym sa...

Jag tror inte man kan jämföra Nya Zeeland med Sverige och fetmaepidemier beror nog på andra orsaker än bara cykelhjälmslagar. Så jag håller med Sophie, det skulle vara bra om cykelhjälmslagen omfattar vuxna också.

Jessica

happy cyclist sans helmet sa...

Varför vill du ha lag? Ingen hindrar dig från att använda hjälm så varför behöver du ha lag? Är det för att du inte klarar av att se människor göra andra val än du själv och därför ska dessa med tvångsmedel rätta sig efter dina åsikter? Varför hänger du upp dig på om folk har hjälm eller inte? Låt det vara varje persons egna val som med allt annat. Det mår vi alla bäst av. Eftersom det inte finns någon entydig forskning som visat att hjälmen är den livräddare ni tror, finns inga argument för lag. Det är bara det att ni vill ha lag för att ni skulle känna er bekvämare om alla hade hjälm så ni slapp känna er i minoritet.Inget annat.

happy biking*

Mamma J sa...

Hehe, ja - det var en intressant teori.

Men, man kan ju också säga att trots allt så räddar den där rackarns hjälmen livet på folk allt emellanåt. Jag kanske helt enkelt inte vill betala för sjukvården för den som inte har haft hjälm?! Kan jag månne vara så cynisk?

Jag tycker det vore bra med en lag inte minst för att det då skulle vara avvikande att inte ha hjälm = mina barn som är det viktigaste i mitt liv, skulle inte tycka att det var lika spännande att ta av sig hjälmen när de inte syns bakom husknuten (nu är mina för små än, men jag tror du förstår).

Varför finns några lagar överhuvudtaget om nu alla skall få göra som de vill? Varför finns bälteslagen? Varför finns lagen om att man måste stanna för rött ljus? Det är väl lika bra att alla får göra som de vill - så avviker ingen... Eller?

Så där tycker jag personligen inte att man kan resonera. Men, det är jag det.

Sophie sa...

Håller med om att det var en intressant teori (gällande inlägget från happy cyclist sans helmet.

Jag kan ju bara tala för mig själv och att jag tycker att det skulle vara bra med en cykelhjälmslag har inget att göra med att andra gör andra val än vad jag gör.
För mig är det en säkerhetsfråga och även om bälteslagen är mer motiverad än en cykelhjälmslag så tycker jag ändå att en hjälm är ett skydd om man åker omkull med cykeln, och många skador skulle kunna vara mindre allvarliga om man använt hjälm så varför inte ha en lag om det?

Och gällande att känna sig obekväm att vara i minoritet så får det stå för dig. JAg känner mig inte obekväm när jag cyklar iväg med hjälmen på :-)

Happy cyclist sans helmet sa...

Hjälmdebatten väcker alltid känslor. Ja, varför finns det lagar? Jo, för att vi ska kunna samsas på denna planet. I trafiken råder trafiklagar för att vi ska känna oss säkra och dessa lagar SKA respekteras.Om du inte stannar vid rött och den andra har grönt är risken för kollision stor. Likaså om du bryter mot högerregeln. Lagen har ett syfte. Bälte i bil har genom vetenskapliga tester visat sig vara effektivt. Om du krockar sitter du garanterad kvar på sätet där du annars hade flugit ut och kanske skadat en tredje part.
Med cykelhjälm är det annorlunda. Det finns ingen entydig forskning som visat att den är så effektiv som folk tror.
Att cykla är inget farligt och kräver ingen utrustning.
Att ha bilbälteslagen som argument för att ha hjälmlag är dumt för i så fall kan man gå ett steg till och införa gå-hjälm,förbud för feta att köpa chips eller låta rökare betala sin egen vård. Det dör ju fler fotgängare än cyklister så varför ska de slippa undan? Om vi kan rädda liv på ett antal fotgängare med gåhjälmslag, ska vi då införa en sån lag?
Någonstans måste vi dra en gräns mellan vettig och onödig lagstiftning och någonstans måste man lita på varje individs egen självbevarelsedrift att fatta egna beslut. För vissa går gränsen vid gåhjälm och andra drar gränsen vid cykelhjälm. Vidare kostar det pengar att stifta nya lagar och lagar ska övervakas och detta kostar pengar och personligen tycker jag polisen ska ägna sig åt andra saker än jaga en cyklist som glider fram i 10km i timmen längs havet i stekhet sommardag för att personen ej har hjälm.
Jag förstår inte er iver att vilja ha lag när det redan idag står er fritt att använda hjälm. För mig klingar det kontrollbehov och inget annat.
GLAD PÅSK!

Anonym sa...

Man har kommit fram till att cykla kanske är mer riskabelt än att gå. Gående får ju vistas på trottoaren men inte cyklisten osv osv. En cyklist löper väsentligt större risk att dödas och skadas i trafiken än en bilist, det har forskning visat. Sen så beskattar man ju cigaretter för att göra det mindre attraktivt att röka. Nu finns det ju ett bra skydd för cylister, så varför inte lagstifta om det?

Jessica

Helena sa...

Jag jobbade i en familj där pojken i familjen blev påkörd av en bil när han cyklade. Hjälmen räddade hans liv helt enketlt, han hade inte levt idag utan den... Så att det är en billig livförsäkring det håller jag fullständigt med om.
Jag har faktiskt hjälm när jag cyklar med barnen, jag kan inte annat när de måste ha.

HCSH sa...

Jessica. Vilken forskning? Varför dör det då ett hundratals fler bilister än cyklister varje år och varför dör det fler fotgängare än cyklister varje år? Kan du förklara det?
Kan du också ge exempel på forskning som talar för att en hjälmlag är effektiv när det gäller att behålla antalet cyklister och deras säkerhet? Eller är det bara löst tyckande från din sida?