onsdag 15 april 2009

Facebook

Använder du dig av Facebook? Jag är ju en av de där som vägrar Facebook så mycket och länge jag bara kan. Visst kan jag bli lockad när jag hör hur folk hittar folk, egentligen är jag ju ett rätt socialt och nyfiket djur - men, nej. När jag å andra sidan hör hur folk blir hittade av "gudvetalla" också - och kanske blir kontaktade av folk som man kanske inte alls vill ha kontakt med så tänker jag bara att "nej - jag vill inte"...

Det är lite som när jag ibland när jag är "hemma i sta´n" och ser någon på håll - en flyktig bekant så där, och plötsligt intensivt studerar ett skyltfönster. Det känns lite så där att det här är en människa som jag hade en kanske hyfsat avlägsen och tillfällig relation till en gång för länge sedan - vi kanske festade ihop några gånger, kanske umgicks i varsin ände av ett kompisgäng, gick i parallellklasser men aldrig riktigt pratade med varandra då eller liknande. Nu har vi inte setts, och inte saknat varandra på många många år - hur intressant är det egentligen för någon av oss att småprata om vad vi gör nuförtiden och hur många barn vi har och vice versa? Visst, jag kanske missar att återknyta kontakten med någon som det kanske skulle vara superkul att lära känna på nytt, någon som jag kanske har en massa mer gemensamt med idag, men - jag vet inte jag.

Jag är nog social och nyfiken - på mina villkor tror jag. När jag pratade om det med en gammal kompis som är bland de absolut mest sociala personer jag känner och han säger att han ångrar att han gått med - då känner jag att hans omdöme litar jag på. Jag tror att han och jag har samma sorts sociala beteende, faktiskt. Lagom är bäst - och framför allt - på våra egna villkor.

Du som är med - hur skulle du vilja omvända mig? Varför är du med och vad är vinsten för dig? Har du någon gång ångrat dig?

Du som inte är med - varför inte?

11 kommentarer:

AnnaK sa...

Jag är med och i början var det helt hysteriskt med alla som man skulle vara vän med som man typ sagt hej till på en fest för hundra år sedan och alla applikationer man skulle ha. Så jag tog en paus men så för ett tag sen gick jag med igen. Nu har jag rensat bland "vännerna" och ignorerar om det är någon jag inte vill adda. Man måste inte gå med i alla grupper och ta alla tester som man får förfrågan om hela tiden plus att man kan välja ganska friskt bland inställningar om hur hemlig man vill vara tex.

Jag gillar FB, man kan styra själv hur social man vill vara. Ett trevlig sätt att hålla kontakten och småchatta med dem man vill. Tänker inte försöka omvända dig men jag har haft värre motståndare än du i min bekanskapskrets som blivit helt sålda. ;) Don´t knock it ´til you´ve tried it liksom.

Helena sa...

Jag är en ganska flitig användare av "Facebook". När jag var ny där (för 1,5 år sedan ungefär) så var jag heltokig; jag sökte vänner hejvilt och addade alla applikationer jag såg -jag kunde tillbringa TIMTAL med FB! Nu har jag dock lugnat ner mig och addar bara nya vänner ibland, och så är jag kanske inne på ett tiotal applikationer varje dag -det räcker gott. Som AnnaK sa så har man ju valet att ignorera vänförfrågningar man inte är intresserad av, och likaså applikationer som inte tilltalar en.
Det jag tycker är roligast med FB är att man kan lägga upp fotoalbum där och så det att man "träffar" vänner från hela världen där. Icke att förglömma så var det där jag träffade min pojkvän, så FB kommer alltid att vara speciellt för mig...

Sophie sa...

Jag är med på Facebook, men ganska restriktivt... loggar väl in någon gång i månaden max och svarar inte på alla förfrågningar man får om program osv.

Dock har jag fått kontakt med folk jag inte pratat med på evigheters evigheter och det är kul. Men det är inte så att jag sitter timtals och pratar med dem för det.

Det är ju olika grader av "delaktighet" som jag ser det. Jag engangerar mig ganska dåligt och har då även ganska dålig svarsfrekvens och kompislista om man då skulle jämföra... me det är kul ändå att ha en sida, om än med fattig information, och ibland hitta kompisar jag inte pratat med på länge.

thebromanders sa...

Jag är med, men du missar ingenting!! Kunde lika gärna kvitta...

Ango sa...

Jag är med, eftersom det är ett underbart sätt att hitta och hålla kontakt med vänner man tappat kontakten med tidigare. Jag har massor av vänner från tiden i Grekland, före datorns värld, som jag inte haft kontakt med, men som jag nu hittat igen.
Även massor av gamla klasskompisar som jag inte träffat på 15-20 år har jag fått kontakt med.
Jag är restriktiv med FB, och har min profil så ingen kan läsa den om de inte är mina vänner. De vänner jag har är såna som fått ja på frågan "Skulle jag kunna sitta och fika med den här personen utan att tycka att det blev jobbigt eller krystat?".
Det jag tycker är märkligt med FB är alla människor som lämnar ut allt och inget om sig själva. Jag har inte ens skrivit ut mitt namn (jag heter Ango L-T) och absolut inga kontaktuppgifter. En del personer lämnar ut adress och telefonnummer hej vilt...
Jag är också noga med att inte lägga ut några foton som andra än min familj är med på.

Ja, jag gillar FB, men är som sagt restriktiv, och jag addar inte vem som helst hur som helst, och jag tar inte del av alla möjliga märkliga saker som finns på sidan.

Kram
/Ango

AnnaK sa...

Ango:skulle du kunna fika med mig?! ;) :D

Helena S sa...

Jag är ju en sån som är med på allt när det kommer så jag har varit med hur länge som helst känns det som... Första 1½ året så var det inte så många som var med men nu på senare tid har jag fått kontakt med gamla vänner och börja träffas och fika mm mm. Min syster hittade sitt gamla kompisgäng (ca 5-8 st) som inte har umgåtts på 15 år, nu träffs de jätteofta och har skitkul tillsammans.

Mamma J sa...

Åååh, vad jobbiga ni är. Jag som tänkte mig lite medhåll om att jooo, lite jobbigt är det allt. Joo, jag ångrar mig lite... Istället för att få mina fördomar bekräftade blev jag ju nästan lite sugen på att... Men, nej. Jag skall stå emot! Nu är det den där viljans kamp mot den dåliga karaktären igen, haha!

Vi får väl se om vi ses någon annanstans också.

AnnaK sa...

Ja, jag tycker då rakt inte att du har dålig karaktär om du testar. Det är ett kul sätt att hålla kontakt med sina vänner och/eller att knyta nygamla kontakter. Gillar du det inte så avregga dig. Lätt som en plätt! :D:D

Angie sa...

Jag är också med på facebook.
Man väljer ju själv vad man ska skriva och hur aktiv man vill vara. Jag har också hittat, och blivit hittad, av hur många kompisa som helst.
Superkul!

Anonym sa...

Jag är så glad att jag är med för jag har inte bara hittat min allra första kärlek utan många andra gamla bekantskaper som jag får kolla på foton på, höra hur det gått för etc.