söndag 25 maj 2008

Tandaproblem...

Vid midsommar 2002 jonglerade min make med ett par boccia-bollar. Han är vanligen rätt säker med bollar så där - och rätt bra på att "jonga". Så inte denna kväll, dock. Två av kloten slog ihop och det ena for rakt på hans mun där den ena framtanden splittrades. Jippie! Inte.

Hur det nu har varit så kom han då under tandläkarvård rätt så snabbt och det hela gick på försäkringen. Man bestämde sig för att man kunde bygga på roten till den gamla tanden och byggde en krona med den som grund eller hur man skall säga. Det verkade bra, ett litet tag - innan han började få besvär. Så, han återkom till sin tandläkare och de justerade lite och gjorde om lite, men besvären kvarstod (svullet ovanför tanden, ont, en bubbla o s v). Han avvaktade dock lite för att se om det gav sig, men tog återigen kontakt med tandläkaren efter en tid och fick då en ny remiss till specialtandläkare. Från remissens skickande tills dess han blev kallad var det sisådär 6 månader, om inte några månader till. När han nu kom dit igen, så säger de att de misstänker att brottet på roten är längre upp - kanske så långt upp som i käkbenet och att man kanske har rotfyllt för kort bit alt att man nu ser att man kanske inte skulle ha byggt på den gamla roten alls. Utan att man skulle ha opererat ut roten, fäst en titan-skruv i käkbenet och satt fast tanden på den. OK - man har mest troligt hittat "felet"... Man diagnosticerade det hela fel från början, för som de sa till D - det är svårt att se riktigt bra på de där röntgenplåtarna...

Problemet nu är bara att försäkringsbolaget vägrar betala något mer. Man hänvisar till att det är mer än 5 år sedan skadan uppstod. Att ärendet har varit öppet - d v s inte helt slutreglerat - hela tiden, det spelar absolut ingen roll. De har gjort vad de ska, säger de.

Och tandläkarna säger att inom tandvården finns det inget som heter backjobb... (Det kan jag dock lova att det kommer jag/vi att syna mycket noga!!).

Hur det nu var, så i torsdags så fick han det slutliga beskedet från Folksam - att de kommer inte under några omständigheter ens fundera på att ompröva sitt beslut. I fredags eftermiddag (på min födelsedag alltså) så släppte plötsligt tanden!!

Han ringde i panik till sin tandläkare och de bokade in honom på en akut-tid på lördagen kl 12:20 och han åkte dit - de satte fast kronan igen, provisoriskt med någon form av cement och sa att han inte fick äta något på 2 timmar. 6 timmar efter behandlingen så äter vi hemgrillade hamburgare med familjen L - och tanden släpper igen!

Så, nu har han bara en framtand, denna gång sprack också kronan - och imorgon skall han ta kontakt med tandläkaren igen. De kan ju bara försöka ta betalt för arbetet de gjorde i lördags...

Jag tycker det är ofattbart att de menar att de inte har någon form av ansvar för de diagnoser de ställer och de arbeten de utför. Hur skall man som lekman kunna bedöma om de gör rätt åtgärd? Hur?? Ja, som sagt - ni som känner mig vet att det sista är inte sagt i den här frågan - för vad som än händer, och vem som i slutänden betalar - det ska hursomhelst inte vara den här familjen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

*ler* Jag tvivlar inte en sekund på din avslutande mening! :) Go, J, go!!! Skickar en tröstkram till maken, det är inte kul när tänderna krånglar. Kram på er!

Anonym sa...

Men fy!!! Ja, jag säger då det.. Dessa försäkringsbolag. Och tandvården också! Nog borde man få någon slags "garanti" på det jobb de utfört!!! Hoppas det ordnar sig.