söndag 24 augusti 2008

Svampkungens son

Jag kom på att jag ju glömt att recensera min senast lästa bok, "Svampkungens son" av Marie Hermansson, läst den?

Tidigare har jag läst "Mannen under trappan" och "Hembiträdet" av henne och framför allt "Hembiträdet" gillade jag jättemycket (även om jag just nu absolut inte kan komma ihåg hur den slutade - men jag har för mig att jag iallafall inte ogillade slutet). När det gällde "Mannen under trappan" tyckte jag slutet var lite snopet, på något sätt. Kan ju inte avslöja för mycket om du inte har läst den/dem.

Om vi nu skall prata om "Svampkungen" istället, så är det lite lika som med "Mannen under trappan". Den var läsvärd, men slutet kändes lite som om hon inte orkade skriva mer... Hon är en mästare på att bygga upp en story på alla sätt som tänkas kan (jag tänkte på det när jag läste, VEM kommer på en idé att skriva om en mykolog?!) - men att sedan förvalta det hela vägen så att man känner att historien knyts ihop och får en slutkläm, där har hon en stor brist. Tycker jag.

Jag kan jämföra med Karin Alvtegens böcker - Saknad, Svek, Skam och Skugga (jag har inte läst Skuld) - där jag tycker att det stora med dem är just att intrigen byggs upp, vävs samman och på slutet så är väven komplett och man kan se alla trådar, och vad de "var till för" om man säger så. Allt faller på plats. Hennes böcker känns som om hon skriver dem "baklänges" - hon börjar med ett nystan och sedan slänger hon ut trådar för vinden - och där de landar, där börjar hon sin berättelse - som sedan långsamt kommer tillbaka till "moderskeppet".

När det gäller Marie Hermanson så känns det som om hon bara vet hur historien skall börja, men framåt slutet när inspirationen börjar tryta, så blir det inte lika kul längre.. På något sätt.

Men, inte desto mindre - jag tycker inte ILLA om hennes böcker, absolut inte - jag hade bara velat ha lite mer. Det jag däremot gillade med "Svampkungens son" var att jag lärde mig lite om svampar, saker jag inte förr tänkt på, eller vetat. Och som jag säkert bloggat om tidigare - sådant gillar jag! :)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Har inte läst något av henne, däremot är jag helt såld på Mons Kallentofts böcker Midvnterblot och SOmmardöden. Asbra!!!Just nu läser jag PS Jag älskar dig av Cecilia Ahern och tårkanalerna får jobba vill jag lova. Läst den? Nu ska jag snart åka med barn till dagis sen är det skolstart i em! Kusen är 7,5 hp (högskolepoäng) och pågår i 5 veckor. Kolla upp om distans, halvtid eller kvällskurser. Lycka till! :) Kram!

Mamma J sa...

Åh, jag skriver upp! Tack för tips!