söndag 8 februari 2009

Glykemiskt index

Sitter här för att läsa på lite inför mitt "nya liv" som jag tänkte börja imorgon.

Och i linje med det så har jag lagt upp "Vägen från 137 kg" som ny länk i blogglistan.


Som någon kanske sett som svar på kommentarerna så har jag kommit fram till att GI nog passar mig bäst trots allt. Detta eftersom jag till exempel delar Orsakullans motvilja mot light-produkter. Riktigt socker/fett eller inte alls är min paroll. Inga kemiska konstigheter i onödan. Dessutom så är det på så vis enklare att bara utesluta vissa saker på min tallrik när vi äter, istället för att behöva tänka annorlunda mat till mig och så där. Detta ovanpå att jag idag äter alldeles för mycket socker i olika former och faktiskt känner att jag inte mår bra av det. Att då sluta med det under så här "kontrollerade" former inbillar jag mig kommer att ge mig även andra fördelar rörande min hälsa, förutom själva viktnedgången.

Länken jag därför läser på just nu hittar du här om du är intresserad: GI-recept. Där finns lite tabeller och sådant som jag känner mig i behov av just nu, haha.

Nenny föreslog att jag skulle köra en utmaning här, men då känns det som att jag måste inleda med någon form av invägning och berätta startvikt och så där och det vill jag inte :). Men, jag kan för all del berätta om det går plus eller minus och hur jag klarar att hålla mig inom det jag skall äta och så där. Hehe - det blir kanske en sporre att inte äta det där som kroppen kommer att skrika efter. Eller också blir jag en hejare på att ljuga utan att få dåligt samvete, haha! Vi får se hur jag gör - jag lovar ingenting nu.

9 kommentarer:

Nenny sa...

Men hur tänker du göra då, ska det bli nån sån där superstart där du tar bort alla kolhydrater för att sedan sätta tillbaka lite eller är det bara minskning du kör? Skriv gärna hur en dag kommer vara upplagd.

Du behöver absolut inte skriva startvikt osv, men rapportera gärna hur det går. Jag försöker hitta lite motivation att också dra igång något från imorgon!

Lycka till!

Anonym sa...

Ett tips för att få det lite smalare men ändå äkta är att blanda grädden med röd mjölk när du gör såser, gratänger osv. Här körs det också utan lightprodukter. Hellre äta mindre av det naturliga än mer av det tillverkade. Fett och socker smakar gott. Alltså måste något tillsättas för att lätta produkter ska smaka gott. I don´t like! Lycka till med nya levernet!

Mamma J sa...

Jag tror inte att jag kommer att klara att kapa helt på en gång, faktiskt. Och det av den enkla anledningen att jag tycker det är här svårt :). Att liksom veta. Skulle egentligen behöva ha en lista att kolla på hela tiden - men i slutänden måste jag lära mig att tänka rätt. Så att jag inte måste kolla en guide på nätet varenda gång jag skall äta något :(

Det är också så att jag kommer att få svårt att kapa alla kolhydrater överhuvudtaget eftersom jag älskar frukt och vi äter mycket frukt härhemma. Men, det tror jag är nyttigt på ett annat sätt för kroppen så det tänker jag nog inte göra så himla mycket åt...

Jag tycker också att frukostarna känns lite besvärliga. Men, vi får se. Så, som sagt - det blir nog någon form av nedtrappning vartefter jag lär mig :).

Jag lovar att återkomma när jag vet mer. Om hur jag skall göra. Och vad jag gör o s v...

Orsakullan sa...

Hejsan! Boken som heter "GI i praktiken" av Ola Lauritzon (finns i pocket på bla Bokus för 39 kr) var det som fick mig att få upp ögonen. Den är SUPER, man får en helt annan syn på mat och allt blir så självklart på något vis. Dessutom är den fylld med smarriga recept. Köp den och du kommer fatta precis vad det handlar om.

Jag hårdstartade för ca ett år sen med "rivstarten" och skippade helt kolhydrater. Efter ca 3-4 dagar höll jag på att ge upp eftersom jag blev helt koko och superyr i skallen. Men bara det gick över så gick allt så himla lätt. Jag saknade ingenting! Sötsuget försvinner bara man står pall en vecka eller två och sen kan man festa på mörk choklad nån gång då och då. Det roliga är att godis inte ens smakar gott efter ett tag!

Korv är förresten inte alls förkastligt. Jag åt rätt ofta bratwurst med minst 72% kötthalt, ugnsrostade grönsaker till, och med en kall sås gjord på kesella 10% smaksatt med osötad dijonsenap och örtkryddor. Så gott, snabbt och enkelt! Frukt åt jag en om dagen ungefär som mellis, t.ex ett päron eller en apelsin i bitar med keso, kanel (ökar ämnesomsättningen) och solrosfrön eller hackade nötter. Bara man undviker banan är de flesta frukter helt OK.

Läs iaf Annas blogg som du redan har lagt till i favvosar, den hjälpte mig jättemycket. Jag gick som sagt ner 10 kg på ca 3 månader med denna metod och så snart det känns OK igen ska jag köra :-) Inte för att jag vräker i mig kolhydrater nu heller men ett visst mått är jag tvungen till.

Har du läst Annika Dahlqvists blogg? Och kostdoktorn? Båda är väldigt bra också. Lycka till!

Anonym sa...

Lycka till!!! :) GI tror jag stenhårt på, det är den enda "diet" som är vettig - tycker jag.

Mamma J sa...

Perfekt - boken är beställd.

Och så har jag läst på lite i D:s kompendium som han fick när han gick en näringslärekurs förra våren. Där står det att man nog skall göra en sådan där kickstart...

Så, jag antar att jag fr o m imorgon börjar trappa ner (tar bort det jag förstår mig på) och så kör jag kickstarten när jag lärt mig lite mer (typ när boken kommer eller så).

Så får det bli. Jag börjar imorgon. "På låtsas" :).

Jag oroar mig bara för det där med att bli trött... Det har jag inte marginaler för när det är så himla vintermörkt :( - och så tre ungar och heltidsjobb... Jaja, det får bära eller brista. Orkar jag inte så orkar jag inte.

Anonym sa...

Tänk på att om du blir trött så är det bara en kort period. Så snart blodsockret stabilisterat sig kommer du märka att orken blir bättre. Blir du trött nu tar du säkert och stoppar i dig något vilket gör att blodsockret skjuter i höjden och gör dig piggare, ett tag, sedan blir du snabbt lika trött igen. Är blodsockret stabilt slipper du topparna och dalarna!

Anonym sa...

Varför ska man inte äta BANAN???

Mamma J sa...

För att det innehåller en massa socker - och därmed har högt glykemiskt index. Ju lägre desto bättre, alltså. Snäppet högre än vanlig kokt potatis, faktiskt. Och potatis är ju en typisk sådan sak som man skall undvika när det handlar om GI.