lördag 3 oktober 2009

Boken

Jag läste ut boken till höger igår. Och den var verkligen jättebra!

Egentligen var jag ju inte alls inne på att läsa en kriminalhistoria (ok, man kan ju också kalla dem för deckare *s*) just nu, hade ju ett annat fokus efter "En annorlunda barndom" och "Prins Annorlunda" - men "Till dess din vrede upphör" av Åsa Larsson satt ändå som en smäck! Den bara låg där, jag grabbade den och tänkte: Jag gör ett försök. Och japp. Det blev mycket bra!

Till att börja med gillar jag ju att läsa om Norrland och om människor där. Jag har inte varit på någon av de platser som hon beskriver - men jag känner ändå igen ortsnamnen och känner mig besläktad med trakten och dess innevånare (kan bero på att jag är det). Mina föräldrar bodde en period i Kiruna (innan vi barn kom) och tre fjärdedelar av min släkt kommer från Överkalix, så.

Sedan tycker jag om hur Åsa Larsson formulerar sig. Hur hon bygger upp stämningen, spänningen och hur hon målar personporträtten. Ibland kan jag tycka att en del författare blir lite väl stereotypa när de beskriver människor, att en viss yrkeskategori t ex alltid är på ett visst sätt och så. Men, den fällan tycker jag inte att Åsa Larsson faller i speciellt mycket alls - förutom kanske kanske lite lite grann bara i hur hon beskriver fyrabarnsmamme-polisen, men det kan jag trots allt leva med.

Jag gillar hur hon knorrar till det och hur jag håller andan vissa sidor. Så, nu har jag "sadlat om" - nu vill jag ha fler kriminalhistorier!

Inte av Mari Jungstedt bara. Jag har läst flera av hennes böcker och historierna i sig är det inget fel på - men, jag får rysningar av hur hon skriver. Jag upplever det som en uppsats skriven av en niondeklassare: "Sedan sa hon och då sa han och då gick hon dit och sedan sa han..."

Inte min grej, om man säger så.

9 kommentarer:

Orsakullan sa...

Jag har precis läst Jungstedts senaste och den var "OK" men lite som du säger. Värst på den fronten är dock Denise Rudberg! Hennes romaner är som hämtade ur Mitt Livs Novell skriven av en 15-åring med författardrömmar *ryser*. Klarar inte av henne :) Läser just nu Kajsa Ingemarsson "Bara vanligt vatten" och det är ung samma stil där men lite underhållning åtminstone! Allt behöver inte vara djupt!

Mamma J sa...

Nejmen, precis. Om allt var djupt skulle jag snabbt bli utmattad :-). Det behöver liksom inte bli dåligt bara för att det är "enkelt" för ibland kan det bli för krångligt också.

Kajsa Ingemarsson gillar jag för att hon skriver just enkelt, lättsmält - men ändå bra, på något sätt. Kan inte sätta fingret på vad det är. Bara att vissa saker funkar på mig - och andra inte :-).

Pia sa...

Jag gillar också Åsa Larssons böcker.. Även Karin Alvtegens. Ja, jag gillar många svenska kvinnliga författare faktiskt. Camilla Läckberg, Anna Jansson, Kajsa Ingemarsson och Marie Hermansson. Men jag är inte så förtjust i Liza Marklund, men troligen dels för att jag inte gillar hennes uttalanden, dels för att hon höjs till skyarna som värsta toppförfattaren och det kan jag inte förstå. Nog finns det andra författare som skriver med mer substans än henne..

Ooops, det blev ju som ett inlägg det här.. Sorry!
Kram!

JULBLOGGEN sa...

KOLLA IN MIN NYSTARTADE JULBLOGG!
DEN HANDLAR ENDAST OM JULIGA SAKER.
-JULRECEPT
-JULMUSIK
-JULFILMER
M.M..

MYSFAKTORN ÄR HÖG!

DET BLIR NOG BESÖKSREKORD IDAG OCKSÅ! WOHOO!

http://julaftonsmorgon.blogg.se

Anonym sa...

Den där boken har jag gått och vänt på flera gånger, den är bra alltså, kanske ska komplettera min köporder på Adlibris igen då. Hmm!

Ango sa...

Inger Jalakas har skrivit en del deckare som är helt ok. Jalakas har skrivit många böcker som inte är deckare, men som är grymt bra. Sök på Jalakas i min bokblogg så hittar du många tips.
Karin Alvtegen är också väldigt bra, liksom Leif Davidsen. Även Carin Gerhardsen är väldigt bra (hon har bara kommit ut med 2 böcker).Jonas Moström och Mons Kallentoft är andra favoriter.
Kolla kategorin deckare i min blogg så kommer massa tips på både bra och dåliga böcker ;).

Mamma J sa...

Tack för alla tips! Har ju läst flera av Alvtegens böcker och verkligen gillat dem. Måste kolla om det kanske finns någon jag missat. Anna Jansson har jag också gillat förut, ju. Men, glömt.

Liza Marklund har jag egentligen inget emot - men där har vi en som gärna svänger sig med stereotypa personporträtt tycker jag. Så, jag blir lite smått allergisk.

Jalakas, Davidsen, Gerhardsen och Moström har jag aldrig hört talas om - men det måste förstås undersökas! Kallentoft har jag läst en av - den somnade jag konstant ifrån. Så, hans stil kanske inte tilltalade mig eller något, haha! Jag har alldeles glömt att det finns en guldgruva där i bloggform, Ango. Tack för påminnelsen!

Och ja, tandis - gör det! Vill du läsa en bra deckare, så tycker jag absolut att du skall ta den här!

Anna sa...

Jag är inte klar med boken till höger än men tycker den är häftigt skriven och jättebra! Gillar inte heller Jungsteds språk, det är om möjligt värre än Läckbergs.

Ett tips; Alex Kavas böcker, bra och spännande "deckare".
Kram!

Mamma J sa...

Tack för tipset Anna!