tisdag 4 november 2008

2 miljarder!

Hörde den svindlande siffran 2 miljarder angående hur mycket pengar som kandidaterna har lagt ner under den 2 år långa kampanjen för att få flytta in i Vita Huset. 2 miljarder! Och det var i det landet som finanskrisen började, eller?!

Det enda man kan hoppas i sammanhanget, även om det egentligen kanske inte spelar så stor roll - det är så otroligt mycket pengar i vilket fall som helst - att det åtminstone var i svenska kronor man pratade, så att det inte var i dollar....

Oavsett så hoppas jag (trots att jag egentligen inte är så väldigt insatt) att det blir svart på vitt när detta är över.

Ja, alltså att Vita Huset får sina första svarta boende iochmed detta val. Go Obama!

4 kommentarer:

Ango sa...

Ja, det är helt otroligt vilka pengar det handlar om. Varje kandidat bekostar, till en början, sin egna valkampanj. De måste ha 1 miljon (dollar) i startkapital. Har de inte det, har de inte en chans att klara sig så långt som att bli presidentkandidater. Helt sjukt!
Jag hoppas som dig på att Obama vinner. Jag tänker inte säga som jag gjorde till förra valet; att det borde komma en ny president nu. Oavsett vem som vinner i det här valet så försvinner ju Bush, och det i sig är ju en seger för världen ;).

Kram
/Ango

Anonym sa...

Vad får de alla pengar i från? Det är så konstigt att det finns pengar till sånt här, OS-invigningar o dyl men inte till ett drägligt liv för alla? Angående en svart president sa min kompis E häromdagen: "ja, jag tror att Obama kommer bli president, men tyvärr inte så länge för någon kommer skjuta honom". Det har jag inte tänkt på ens men scenariot är väl inte helt omöjligt, tyvärr? Det blir ju nästan som i 24 nu ju! :) :) Vem är verklighetens Jack Bauer tro? Kram Anna!

Patrik sa...

Siffran är I USD. Med dagens växelkurs blir det sissådär 15-16 miljarder SEK. Om sveriges befolkning är 1/30 av USAs så motsvarar det ca 500 milj SEK I en svensk valkampanj. Låter det mycket?

Enbart LO’s kontanta stöd till sossarna I valet 2006 uppgick till 100 milj. Antag att LO’s stöd motsvarade en tredjedel av vansterblockets valbudget och du har 300 milj. Antag också att högerblocket förfogade över liknande belopp… Summa summarium spenderas det nog minst lika mycket per kapita I ett svenskt val. Det är inte billigt att fösa valboskapen till urnorna någonstans!

Mamma J sa...

Attans vad du var påläst då, Patrik... Iofs så kunde man för all del förvänta sig det, haha!

Och ser man det så DÄR så har du ju faktiskt helt rätt. Men, samtidigt så ses ju varje tv-program och annons av så många fler, så de borde inte behöva ha fler bara för att de har fler invånare. Om du förstår hur jag menar...

Det är väl iofs också så att vi svenskar gärna förfasar oss lite över amerikanernas överdådiga slöseri. Inte 17 slösar vi i landet Lagom på det där sättet?! ;)