onsdag 12 november 2008

Levnadspussel

Har ni tänkt på hur otroligt svårt det är att leva nuförtiden.

Allt runt omkring oss är på ett eller annat sätt fyllt med någon form av norm, som vi på ett eller annat sätt vill följa.

Titta på en sådan sak som hemmet. Numera är man inte nöjd med att man har ett hus där alla i familjen får plats. Allt fungerar, det finns rinnande vatten, golvet är varmt och det regnar inte in. Det är rent och fint och ingen behöver sova på golvet. Nej, ett sådant hem skäms man över eller åtminstone ursäktar man det lite grann - för nuförtiden skall man inte bara ha ett fungerande hem - man skall ha ett stylat hem också. Krönt med några snygga knorrar till personlig touch - så, var man klar. Att kasta ut en tjock-tv för att den är en tjock-tv och inte en platt-tv är något fullständigt normalt i dagens läge.

Det går inte längre att "bara äta". Inte minst för att många många livsmedel är fullpumpade med en massa mer eller mindre underliga tillsatser, utan också för att man i jakten på den rena maten också måste tänka i banor av GI eller LCHF eller någon annan tjusig metod som skall förgylla eller förlänga livet eller på annat öka livskvaliteten för en.

Sedan skall man träna så klart. Alla skall träna om så bara gå omkring med absolut dödsfjantiga stavar (förlåt, de är säkert bra, men det ser för löjligt ut!) Alla skall träna vare sig man vill eller inte. Det hör liksom till och den som inte vill/kan/orkar vågar nog knappt säga det. För att det är fult.

Så har vi det här med utlandssemestrar. Som barnfamilj med små barn är det OK att åka charter, men är du det inte skall du absolut åka på äventyrssemester där du lägger upp allt själv och har det så obekvämt och primitivt som möjligt. OK, så länge man har barnen med sig oavsett om de är lite äldre, så får man åtminstone ha det bekvämt - men att gå i resebyråernas ledband skall man helst inte göra för mycket. Företrädesvis skall man luffa runt med ungarna i släptåg, härligt spontant ;).

Allt skall dessutom förevigas, inte bara resorna, utan allt och det skall göras på ett personligt sätt - allt skall liksom redigeras på ett eller annat sätt och sedan skall det distribueras på något sätt.

Man skall förverkliga sig på jobbet men samtidigt inte låta barnen gå för länge på varken dagis eller fritids. Man skall umgås mycket med sina barn och hitta på en massa roliga saker med dem hela tiden, gud förbjude om de har tråkigt. Och så skall man som vuxen se till att unna sig både egen tid, utan både man och barn - men också se till att vårda sin relation och åka bort på tumanhand lite nu och då.

Är det konstigt att man blir lite trött ibland?

4 kommentarer:

Nenny sa...

Jag blev helt matt bara av att läsa inlägget, vad är LCHF, något jag borde känna till kanske? Var och handlade idag och nog sjutton letade jag efter den rena maten... fasiken vad man är lättpåverkad och försöker hänga med.

Ango sa...

Visst finns det mängder med normer i samhället, normer som är absurda egentligen.
Personligen har jag inga problem att skita i dem, och jag försöker så gott det går bidra till att många tabun försvinner.
Charter, ja, det är ju pratiskt, men personligen vill jag vara helt fri att göra precis vad jag vill på semestern. Bamseklubbar och annat tilltalar mig inte ett dugg. På semestern kan man väl ändå vara med barnen? Man "lämnar ju bort" dem annars, måste man göra det på semestern också?
Maten; ja, jag vill ha fräscha råvaror, men barnen föredrar "köpeköttbullar" framför hemmalagade så då blir det oftast det. Snabbmat blir det också både då och nu, men inte "istället för" hemlagat, utan som något festligare.
Träna? Går det att äta? Gud, det är såååå tråkigt att träna...det syns på mig att jag tycker det, men just nu orkar jag inte bry mig! Att jag är fet är mitt problem (idag i alla fall).
Köp och släng däremot ja, jag är med. Jag vill ha en ny mobiltelefon varje dag, typ. Köper ny vartannat år när abonnemanget ska förnyas, även om det inte är något fel på den jag har. Den jag har ser jag dock till att den kommer till användning. Barnen har fått, annars säljs det på Tradera.
På Tradera säljer jag tidvis väldigt mycket just för att jag tycker att man ändå ska försöka att återanvända. Jag köper en del begagnat också. Dessutom ÄR det faktiskt lite trendigt att köra second-hand ;-).

Kram
/Ango

Anonym sa...

Jadu, där slog du verkligen huvudet på spiken! Det är ganska fånigt med dessa normer egentligen. Ännu fånigare med alla som slaviskt lever efter normerna - till punkt och pricka.

Jag måste vara en usel människa, som inte tränar, inte äter GI eller något annat jox, gärna åker charter pga bekvämlighet osv.. :) Men jag trivs!

Anonym sa...

Oj vad mycket saker man ska tänka på och jag är så glad att jag kommit till ro med att jag faktiskt struntar i det! Vi som då har fler barn än normen och bor alldeles för trångt för att vara normala har heller ingen platt-tv eller homestyling som andra vettiga människor har.:)Men visst är det ett annat tempo och andra måsten idag. Var sak har sin tid och i slutändan är det inte pengar, saker och överarbete som betyder något. Eller hur?! Kramar Anna!