torsdag 1 januari 2009

Ett oskrivet blad

För att ändå åstadkomma ett lite mer "filosofiskt" inlägg som mer stämmer överens med dagens datum - den speciella dag som är idag - den första på det nya året, så tänkte jag på det jag och mina svägerskor satt och diskuterade strax efter 12-slaget inatt.

Som ni kan se intill här har jag ju en devis/en ledstjärna som går ut på att jag anser att varochen har ett helt och hållet eget ansvar för sitt eget liv. Vill man något, så måste man se till att få det - vill man att något skall ske, så får man se till att göra allt man kan för att detta skall hända. Jag har oerhört svårt för människor som ger prov på en inställning som andas en kombination av passivitet och gnällighet. Att man liksom sitter och bara väntar på att livet skall bli på ett speciellt sätt, att man skall FÅ vissa chanser och GES vissa möjligheter. Min tro är lite som man gör på en fotbollsplan - man måste visa sig för att bollhållaren skall veta att man är fri och intresserad av att få bollen.

Nu handlar inte detta bara om yrkesrelaterade saker utan generellt sett - överhuvudtaget alltså.

Jag kan ta ett exempel: för en tid sedan var det skriverier om att det är synd om dem som tar sms-lån. Ursäkta? Varför det? Vem har det yttersta ansvaret? Staten som inte förbjuder sådana här lånemöjligheter? Låneinstitutet som lånar ut pengar alldeles för lättvindigt? Eller individen som lånar pengar som han/hon inte kan betala tillbaka? Vad mitt svar i frågan är - är solklart! Jag anser att det är individen som absolut skall ta ansvar för sitt eget liv och inte springa till pappa staten varje gång det hettar till.

När klantiga människor på det sättet tullar på de resurser som finns, så finns det till slut inga resurser kvar för den som verkligen behöver hjälp.

Nåja, nu blev det ett stickspår. Men, jag tror ni förstår vad jag menar iallafall.

Det som jag från början ville komma till - med min överskrift och allt - är att nu har vi ett ograverat år framför oss. Ett oskrivet blad med alla möjligheter att göra det som vi vill ha ut av livet. Varje resa påbörjas med ett enda steg.

Du är härskaren över ditt eget liv. Du är den som bestämmer vad du vill ha ut av ditt liv. Du - ingen annan. Och du har också ansvaret för att genomföra det. Du - ingen annan!

Jag har saker i mitt huvud som jag ser framför mig för det nya året. Det nya rena bladet till år. Vad jag vill ha ut av de kommande 12 månaderna. Och det är jag som sitter i förarsätet i MIN bil!

Se till att DIN bil styr åt det håll som DU vill åka iår!

Inga kommentarer: