onsdag 29 oktober 2008

Halka

Jag blir lika förvånad eller snarare nästan lite förgrymmad varje år på hur dumma folk är... Framför allt i den del av Sverige där jag bor och lever. Japp, det kommer att komma vinter i det här landet - IÅR IGEN! Snö, japp - det brukar vi få lite granna ja. Och minusgrader, javisst... Och minusgrader brukar betyda halka. Japp! Så herregud människor - se till att ni får på vinterdäcken och KÖR efter väglag!

En av kollegorna kom 1,5 timme sent imorse efter att 5 bilar lyckats göra en sådan där dundergrej. Och ja, jag kände att det var halt när jag gick ut till bilen. Jag såg att det såg halt ut på vägen när jag körde eftersom det blänkte på ett sätt som vägar normalt inte gör. Och jag anpassade min hastighet och min körstil efter detta faktum. Varför är det så många som inte fattar en sådan simpel grej? Visst, det är ingen garanti, men visst är det mer troligt att det går bra om man tänker efter före?

Snart får ni nog läsa om kaoset i storstadsområdet som utbryter när första snön kommer också. Iår igen. Visst är det märkligt?!

De senaste 12-13 åren har jag på två olika ställen bott på en höjd. Och hur många har man inte sett som dels inte KAN köra på halt väglag överhuvudtaget, och inte heller har vinterdäck på? När det gäller det här med att kunna köra på halt - ja, om man gasar järnet så att det bara blir blank-is och bara står och slirar, tror ni inte att man saknar något i halk-körningskunskap då? Många är de i de här trakterna som hamnar i det. Jag och min kompis från Sundsvall vi bara skrattade åt "stockholmarna" som inte tog sig hem med sina bilar så fort det smällde till och blev kallt när vi båda bodde i samma högt belägna område en bit härifrån. Det verkar dessvärre inte bli något bättre med åren, folk är lika förvånade nu, vartenda år! Och lika kassa på att klara av det! Fascinerande!

En annan sak som är lite märklig är att inte Vägverket eller Polisen eller någon gör lite fler kontroller på att folk verkligen inte kör omkring på sommardäck hela vintern. Många äro de som chansar, skall gudarna veta. Och varför skall det finnas en lag om ingen kollar om den efterföljs? Jag har aldrig hört talas om någon som har fått sina däck kollade av någon myndighet (annat än Bilprovningen då). Har du?

2 kommentarer:

Ango sa...

Visst är det lika irriterande varenda år att folk inte har kollen på att det faktiskt brukar bli aningens annorlunda väglag när det drar ihop sig mot vinterårstiden? Är det så svårt att märka snön?

Ikväll åkte vi till ett badhus i grannkommunen. Framför oss åkte saltbilen och saltade för fullt (detta var vid 18:30) så jag gissar att det blir kallt inatt igen...

Kram
/Ango (som smyger in på datorn en snabbis när ingen ser - eftersom vi har datafritt i familjen på onsdagar ;))

Mamma J sa...

Jag tar det som en komplimang att du tar dig just till mig när du "smyger in" :)