tisdag 28 oktober 2008

Lyse på bilen

Tidigt tidig morgon. Jag är redan på jobbet. Börjar inte förrän om sisådär 6 minuter, så jag tar mig friheten att "låna" datorn lite.

Jag har en reflektion att dela med mig av - som jag tycker att alla skall tänka på. Den handlar lite om min resa hit denna morgon.

Nu är det ju rejält mörkt på mornarna och det blir mörkt "tidigare" på eftermiddagarna/kvällarna. Jag förstår inte de som då sitter och åker i sina bilar, antingen endast med varselljus på - eller enögda - eller som jag såg nu på vägen hit, en med bara ETT varselljus.

Hmmm. Jag blir lite beklämd varenda gång. Nu åker ju jag en stoor väg nästan hela vägen hit, så det är inte så mycket mötande trafik direkt - men så fort man kommer ut där man kan få möte, så är det ju absolut livsfarligt. Och för MIG som möter dem är de ju bara farliga precis när vi möts, men för dem själva är de ju livsfarliga hela hela tiden, eftersom de syns så dåligt! (Och faktiskt de måste ju SE väldigt dåligt också om gatubelysningen är dålig eller saknas.)

Så, snälla alla - kolla era lampor på era bilar innan ni ger er ut och kör, först och främst i mörkret. För er egen skull, framför allt!

3 kommentarer:

Ango sa...

Jag blir också lika beklämd varje år när mörkret kryper på och blir mer påtagligt. Folk tänker inte alls på hur illa de syns.
Bilar med varselljus...gärna bara ett enda, eller alla människor med mörka kläder utan reflexer som dyker upp ur tomma intet på vägen.
Så var det igår. Jag och Simone skulle till affären och handla. Det var skymning när vi åkte och becksvart när vi kom ut (det går ju så fort, vi var bara inne i affären 15 minuter). Skulle åka hem, och gatubelysningen hade inte hunnit tändas ännu.
Står som 3:e bil i en korsning, bilarna framför rullar, och jag också. Plötsligt dök en person upp på min vänstra sida. En person som gick över gatan. Javisst, det är ett obevakat övergångsställe där, och jag är ytterst noggrann med att stanna vid såna när någon ska gå över, men denne såg jag inte alls.
Mina barn tvingas ha sina reflexvästar ute nu när det är mörkt (tjejerna som cyklar själva till och från gympaträningen, visserligen på cykelväg hela tiden, långt från trafik, men ändå), och reflexer både här och där. Reflexer (och rätt belysning på bilen) räddar liv!

Kram
/Ango

Anonym sa...

Ojoj vad rätt du, ni har! Det är så läskigt med mörkret och allt slarv. Speciellt reflexlösa och lysepåcykelnlösa personer. De bara dyker upp från ingenstans!! Reflexvästar är sauveränt. Var försiktiga därute! Tack för boktips i tidigare inlägget förresten! :) Kram AnnaK!

Mamma J sa...

Ja, reflexerna ja! Ja, dem tänkte jag inte ens på min insnöade bilvärld - ni vet, när man sticker så där tidigt på morgonen är det inte så många gångtrafikanter ute, så. Jag liksom glömde dem, haha.