lördag 29 augusti 2009

Inte lika lugn längre

Alltså, jag har ju liksom tänkt mig att jag hade en ganska avslappnad inställning till den häringa svininfluensan.

Men, nu börjar jag faktiskt bli lite orolig.

När jag läser det Sanna Lundell skriver om det läkarna sagt till henne på förlossningen och när jag försökt få tag på handsprit i flera dagar och det är restnoterat på Apoteket i minst en vecka till så börjar jag ana oråd. Jag börjar ana att jag kanske inte borde vara så lugn. D arbetar ju på ett sådant sätt att han träffar ett gäng nya människor varje dag. Som i många fall vill ta i hand. Och vet ni vad den käre D har för dålig vana? Han snusar. Och han biter på naglarna. Jäkligt dåliga vanor när det gäller en smitta som enligt WHO sprids med exempellös hastighet.

Jag jobbar i ett väldigt öppet kontorslandskap. Ett rum som rymmer sådär 40 personer och som är genomgång till ett annat rum som rymmer 20 till. I vårt rum finns dessutom tre små mötesrum som nyttjas av ännu fler och vår avdelning är en sådan som många besöker av olika anledningar. Så, genom rummet strömmar rätt många människor..

Jag skall dessutom delta i en marknadsföringsaktivitet under hösten. Och träffa ännu fler. Varför tackade jag ja till det?!

Alltså. Jag känner mig inte alls lika lugn längre. Hur skall man stå ut till de första dagarna i oktober?! Och en kvalificerad gissning är väl att inte ens då kommer man ju att kunna få sprutan direkt - för då skall riskgrupperna först få och så kommer det garanterat att vara milslånga köer till alla vaccinationscentraler (visserligen kommer nog T att få via skolan och vi kan få via mitt jobb - men vi är många som jobbar där!). Plus att jag hörde att det är två sprutor som man skall ta med tre veckors mellanrum. Jahapp - så då är man ju ändå inte "safe" förrän nästan inne i november. Kan man isolera sig totalt under tiden? Hålla barnen från skola och dagis och stanna hemma i idet i en månad eller två? Funkar inte det?

Skit också!

Svara gärna på min lilla undersökning i högerkanten. Kommer du och din familj att ta sprutan när den kommer? Jag oroar mig lite för den sakens skull också - nu vill man nästan forcera testerna av den och vad jag förstår är den inte färdigtestad och godkänd för framför allt barn än. Vilka biverkningar kan man då missa?! Det här känns verkligen som att välja mellan pest eller kolera!

EDIT: Det här inlägget hos Barregren gjorde ju inte mitt liv enklare. Jag som trodde jag hade bestämt mig för vaccin. Eller hade jag inte? Äh, som jag skrev tidigare: SKIT OCKSÅ!

EDIT 2: Funderar vidare: Är det så att haussen för att ta sprutan inte alls egentligen handlar om människoliv utan om samhällsekonomi? Är jag och många med mig lurad/e?! För i sammanhanget kan jag väl lugnt säga att jag rent ut sagt skiter i samhällsekonomin! So shoot me!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Nu fattar jag verkligen inte, det är väl bara som en vanlig influensa, jag tänker då rakt inte hetsa upp mej, inte heller tänker jag ta nån spruta.

Mamma J sa...

Men, åh kära troll. Är det verkligen så? Är du säker? Usch, jag vet verkligen inte varken ut eller in. Jag blir galen och det känns som om vilket beslut jag än tar så riskerar det ju att bli fel. Vaccin eller inte vaccin. Biverkningar eller influensarisk. Ååååh! Blä! Jag vill inte vara vuxen. Jag vill vara ett barn som någon annan bestämmer åt!

Ango sa...

Jag tillhör riskgrupper eftersom jag är gravid, överviktig och har en sköldkörtelsjukdom ;). Jag är väldigt, väldigt, väldigt tveksam till att vaccinera mig trots det. Influensan ÄR mild. Vaccinet innehåller skit som jag är osäker på att jag vill ha i min kropp (kvicksilver bland annat).
Handsprit har vi aldrig någonsin ägt i min familj. Inte kommer vi köpa någon alcogel nu heller. God handhygien är A och O och i den räknar jag inte annat än tvål och vatten ;). Sprit använder jag när jag jobbar inom restaurangbranschen eller vården, ingen annanstans.
Jag är ändå inte alls orolig för egen del. För barnen; ja, speciellt Victor som alltid blir så förbannat dålig av en vanlig "bonnförkylning". Likaså Roger som har astma som är tuff vid minsta förkylning. Tjejerna klarar sig däremot.
Nej, jag vet inte. Jag tror inte jag kommer att vaccinera mig mot den här influensan heller. Jag vågar inte för fostrets skull!

Mamma J sa...

Ango: Ja, du sitter ju faktiskt i en svårare situation än vad jag gör med Roger och Victors historia att ta hänsyn till - och ditt "välsignade tillstånd".

Jag skulle faktiskt önska att jag inte var vuxen så jag slapp ta beslutet själv. Så att någon bestämde åt mig!

akajos sa...

Det stod ju en hel del goda råd i mitt inlägg... i slutet... Missa inte dem :-)