onsdag 17 december 2008

Minst 48 timmar

Det enda jag vill ha sagt är:

Om ni åker på vinterkräkan, se till att hålla er från allmänna platser (såsom jobb eller dagis eller andra ställen där det vistas folk som inte kan välja...) i minst 48 timmar, eftersom det smittar minst så länge efter sista anfall, om man säger så.

Låt inte omgivningen lida för att du t ex inte vill förlora inkomst eller liknande (barnen dör inte av att missa ett luciatåg eller liknande, jag lovar!) - visa hänsyn!

Så ger du din omgivning lite högre odds för en kräkfri jul.

Hälsningar
en Emetofob (visserligen bara lightvarianten, men den räcker bra!)

6 kommentarer:

Nenny sa...

Jag vill också skriva under på detta viktiga dokument! Det verkar ju gå endel skit. Sambon har en kollega som tänker gå tillbaka till jobbet i morgon efter kräksjuka, min sambo jobbar hemma i morgon! Håller tummarna för att alla ska vara friska under jul!!!

Ango sa...

Ja, usch vad trist det är med folk som envisas med att gå och jobba för tidigt efter kräksjuka.
Tyvärr är det ju så att man kan bli smittad i kön på Konsum också. Det finns folk som inte har någon som kan åka och handla åt dem, men behöver få hem något att äta/dricka. De är ursäktade, men definitivt inte de som går och jobbar och ABSOLUT inte de som skickar sina halvsjuka barn till dagis (de som fortfarande är kritvita i ansiktet och mår lite illa, men som faktiskt inte kräkts på heeeeela natten...).

Kram
/Ango

Anonym sa...

Ja denna kräksjuka är inte att leka med. Vi har *pepparpeppar* aldrig haft den utan "bara" vanlig magsjuka, men det är nog så trist. Om alla kunde hålla sig till både tidsrekommendationen och goda hygienrutiner vid magsjuka skulle det göra mycket. Å andra sidan kan man ju få smittan i princip varsomhelst och det är ju faktiskt inte ebola.:) ;) Kram!

Anonym sa...

Måste också få tillägga att det smittar även innan det brutit ut så alla som smittar gör det inte av slarv. Och så ska man skilja på magsjuka och kräksjuka, vid magsjuka är rekommendationen 24 timmar och vid kräksjuka 48 timmar (72 på vissa ställen). Kram igen!

Mamma J sa...

Javisst är det så att man kan bli smittad lite varstans, men det kan ju inte hjälpas att på jobbet eller dagis är vanligast - och då oftast av oansvariga kollegor/medföräldrars slarv...

Och, ja - Anna - det är en viss inkubationstid också, det är t ex därför man ju avråder att lämna syskon till kräkande barn på dagis. Och - så här års så är det ju framför allt vinterkräkan som råder, så det är ju svårt att veta. Då är det betydligt schysstare att hålla sig ifrån minst 48 timmar iallafall..

Och - nej, det är inte ebola - men för en som t ex inte dricker nog mycket under den här perioden för att slippa gå på toaletten på jobbet (dricka och kissa kan jag göra hemma!) o s v - så är det ändå snudd på...

Anonym sa...

Förresten, tar tillbaks det där att man smittar innan kräksjukan brutit ut, caliciviruset är inte luftburet. Man kan bära med sig viruset från direkt/indirekt kontakt med smittan och då smitta andra utan att vara sjuk själv. För att själv smitta andra direkt måste man ha/haft kräkningar och/eller diareér då det är genom detta och livsmedel viruset vanligen sprids. Fräscht va? :)