söndag 21 december 2008

Pepparkakshus, live!

I det här huset har det antal gånger som vi har gjort pepparkakshus inte kommit upp till mer än EN än så länge. Och i år kommer inte någon siffra läggas till denna statistik - så ni kommer alltså inte få se någon fantastisk kreation till pepparkakshus på någon schysst bild här på bloggen. Istället skall jag berätta om hur det måste vara att bo några gator härifrån. Hur totalt onödigt det måste kännas att pynta sitt hus eller sin trädgård eller sina fönster med lite vackert julpynt. När man har sett deras grannhus kan bara allt annat se väääldigt fjuttigt ut.

Jag och T råkade köra förbi huset igår när vi gjorde en liten julklappsrunda till hennes kompisar (hon har tillverkat lite saker till dem) - och jag sa genast att jag måste ta med mig M & L för att se detta också, så idag har vi tagit oss en promenad för att titta på mästerverket (?!)...

Det är ett vanligt brunt tegelhus - 1 ½ plan med garage vid sidan om huset och en buxbomshäck runt om. På överdelen av denna häck har de typ lagt små lampor, massor med lampor, som för att skapa en illusion av ett snötäcke, kanske. I alla små buskar som kantar garageuppfarten och entrégången har de små lampor, grenvis så där, så att man ser konturerna av grenarna väldigt tydligt. Likadant i ett träd - modell halvstort äppelträd.

Uppe på garagetaket så står ett gäng med paket (upplysta konturer i olika färger) tillsammans med en gran med kulörta lampor i. Runt takskägget runt hela huset (heter det väl - det där som hänger ut från taket, utanför ytterväggen) hänger det sådana där ljusslingor som ser ut som typ vattenfall. Runt ett av fönstren har de så satt en ljusslinga med kulörta lampor. Uppe på själva taket så, så står Tomtens släde med renar och allt (lampor det också då) och på skorstenen hänger en lysande mans-stor tomte på väg att klättra upp.

Så, vi behöver inte göra några egna pepparkakshus i den här stadsdelen - vi har ju ett live en bit bort ;).

Jag säger bara: vilket jobb att montera allt detta, det borde ta minst en vecka! Och vilken elräkning de måtte få i januari... Hu!! (Fast om man jämför med ett annat hus som ligger mellan oss och denna kreation, där de har tre ränder av någon form av lysdiod på balkongen (som täcker halva framsidan ungefär) - som skiftar färg var för sig i blixtens hastighet hela tiden (röd, grön, rosa, blå, gul, turkos) - så är detta smakfullt! Då kan ni gissa ungefär hur fult det andra är...!)

Så fantastiskt roligt det är att förfasa sig över andras dåliga smak ;)!! (Fast, killarna tyckte förstås att alltsammans var otroligt vackert, haha!!)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Haha, jag tycker det är kul, speciellt när man märker att det finns hjärta bakom det, som det verkar finnas i det första huset du berättar om. Det finns ett hus uppåt Värmland där ALLT är ljuspyntat, huset, trädgårdet, figurer osv. Men det är snyggt och inte tacky liksom, och det brukar vara bilköer utanför!!

Anonym sa...

Jisses, jag håller med, tycker det är gräsligt!!! FAst i USA ser tydligen vart och vartannat hus ut sådär... Här nöjer vi oss med några advents ljusstskar och stjärnor förutom 16 ljus i julgranen :-) Räcker gott!

Antar att du har rätt i kommentaren på min blogg men det känns som jag håller på att spricka just nu! Läste nånstans att från och med vecka 20 går man upp ½ kg i veckan så man undrar lite var allt ska få plats!! Kommer rulla fram i slutet av mars :)