tisdag 24 mars 2009

Vi släcker iallafall!

Visst har han rätt i att det stora ursprungsproblemet inte löses genom att man släcker sina lampor - men däremot tycker jag att det är en viktig manifestation. Ett sätt att medvetandegöra att också vi små små individer har ett ansvar, aldrig så litet - men ändå ett ansvar. Att skylla ifrån sig är ju också en variant som en del anammar så fort de får chansen. En variant som ni som känner mig vet att jag nog kan gå så långt som till att säga att jag föraktar. "Varför ska jag?! Om inte han/de gör?!" Moget.

Så, vi kommer absolut att släcka lamporna mellan 20:30 och 21:30 på lördag. Inget snack om saken. Även en tusenmilaresa börjar med ett enda steg. Eller hur var det?

11 kommentarer:

Anonym sa...

Här har vi börjat med rejäla elförändringar sedan några dagar tillbaka så nej, jag tänker inte släcka en timme på lördag. Vi har gjort stora förändringar elmässigt i vår vardag och fler är på gång så det får räcka :)

Mamma J sa...

Jomen, tror du inte att det är bra för barnen också? Det här med att visa att man gör något för miljön. Inte så himla mycket för att det faktiskt gör någon direkt effekt här och nu i just den stunden - men för att barnen förstår att man är en del i världen som gör detta tillsammans - för att liksom synligggöra att också lamporna är en bov i dramat... Om du förstår hur jag menar.

Jag ser fram emot att tända mina nya äppeldoftande värmeljus istället :).

Anonym sa...

Jag ska ABSLOUT släcka mellan 20.30 och 21.30. Det är som du skriver, ett litet steg i rätt riktning. Jag visar vart jag står. Naturligtvis gör jag mycket mer för miljön, vi har dessutom bytt värmekälla till ett mycket mer enerigsnålt. Men kan man göra för mycket för miljön? När har man nått den gränsen undrar jag då.

Anonym sa...

Barnen är väl införstådda i vikten av att släcka lampor, inte slösa på vatten, inte skräpa ned osv. Tror det är viktigare att eftersträva det i vardagen än en en timme en gång om året. ;) Det blir lite som att skriva på listor för en vit jul, blir egentligen den eller det som behöver stödet hjälpt av det eller är det egentligen vårt eget samvete som blir hjälpt? Hursomhelst, det viktiga är ändå att människor gör vad de kan för en bättre värld. Ingen kan göra allt men alla kan göra något.

Anonym sa...

I min "värld" är det inte superviktigt med hembakt. Det är väl mer en "dam" som är sambo med en av min sambos bästa vänner. Hon kan, helt ärligt, glira folk för allt möjligt konstigt. Men vi har haft våra duster och hon har nog insett att vi är väldigt olika. Sen tror jag att det är mest mitt dåliga samvete som spökar - jag brukar verkligen vilja baka tårta och bullar iallfall.
Skit samma - nu är det inget kalas försen i september!

Lina Nyberg sa...

Fight the power - i dubbel bemärkelse.

Orsakullan sa...

Hade oxå tänkt göra det om jag får till det här hemma. SAmbons kommentar var: Men det är ju mitt i Robinson!

Anonym sa...

Tycker det är en fin idé på många sätt. Man kan ju ta den där timmen till att prata och verkligen umgås (utan tv eller annat surr) i sällskap med tända ljus. Jag tänker ofta att vi ska göra så, men det blir sällan av.

Mamma J sa...

Min misstanke är att vi kommer att släcka ALLT utom just TV:n :). Ja, jag tycker att det skall bli mysigt :-).

Anonym sa...

Vi släcker också! Det känns som det minsta man kan göra. :-)

Ango sa...

Paulina har fått väldigt mycket information i skolan om lördagens event, och hon är väldigt "på" att vi ska ha släkt. Dock blev hon väldigt undrande när det visade sig att hon inte skulle kunna se Robinson. Jag har själv sagt att vi kan släcka överallt utom i vardagsrummet där vi sitter.
Personligen tycker jag att det ÄR en bra manifestation, MEN det är så otroligt kortsiktig. Faktum kvarstår att lamporna är det som drar MINST energi. Alla apparater som står på standby-läge, datorer som är på, gamla kylar/frysar/spisar som drar mängder av energi, och folk som lagar mat utan att tänka på energin (alltid lock på kastruller, ska du koka vatten använd vattenkokaren först och häll i kastrullen, använd eftervärmen på plattorna och stäng av redan innan det är färdigt osv osv). DÄR finns det saker att göra. Lamporna; ja, att ha dem släckta där man inte är och inte ha en massa extra belysningar är såklart bra, men i det stora taget är det inte det som är den egentliga boven.

Kram
/Ango